En stor del af kollegielivet er botræning og boafklaring: at øve sig i at bo selv og tage ansvar for sin dagligdag. På Sputnikkollegiet arbejder vi med at træffe egne, reflekterede valg og tage ansvar for de valg.
Botræning når man er ung med autisme – konkrete aktiviteter
Når du flytter ind, får du en kollegiestøtte/hybelstøtte, som sammen med dig lægger en plan for din botræning. Vi ser på, hvad du har brug for at lære og i hvilken rækkefølge. Vi tager hensyn til, at det kan være en stor omstilling at flytte ind på et kollegium, og derfor tager vi din botræning i det tempo, som er nødvendigt.
Vi har udarbejdet en kollegiehåndbog, som giver et overblik over de praktiske ting, du skal vide, når du flytter ind, og som samtidig kan være ramme om dine første aktiviteter i botræning. Den får du, når du flytter ind.
Se i boksen om botræning, hvilke aktiviteter vi f.eks. arbejder med.
Du kan også se under Individuel og fælles støtte, hvad du kan få hjælp til.
Hvad er botræning?
Botræning handler om at blive klar til at bo selv. For at kunne det skal man f.eks.:
- Øve sig i at lave mad og købe ind.
- Have viden om hygiejne i et køkken.
- Lære at rydde op og gøre rent og finde gode måder at huske det på.
- Lære at lave et budget og følge det.
- Have styr på NemID, SKAT, forsikring m.m.
- Botræning er også at kunne lave aftaler og overholde dem.
Botræning og fællesskaber
Når du bor på kollegiet, bestemmer du over dit eget liv og dit eget hjem. Men man kan ikke bestemme over andre med negativ adfærd. Det mener vi, er en vigtig ting at lære sig, da det kan forhindre en masse dårlige erfaringer med venskaber, arbejde og andre relationer.
Når man er ung, er det en vigtig proces at lære, at kunne styre sig selv, impulskontrollere og ikke mindst bære over med sig selv. Vi tilbyder derfor også støtte til den del af botræningen, som handler om kontakt og samvær med andre.