Mathias E. Nielsen har i en alder af blot 28 år formået at skabe en succesfuld IT-virksomhed. Han lever af at reparere tilskadekomne computere og gør det tilmed hurtigere og billigere end de etablerede spillere på markedet. GladTeknik A/S omsætter i dag for omkring 500.000 kr. om måneden og tæller 20 ansatte, hvoraf ca. 80% har en diagnose, ligesom Mathias selv.

Fakta om GladTeknik A/S

  • Stiftet i februar 2018 af Mathias E. Nielsen.
  • Tilbyder professionel IT-support og reparation af tilskadekomne computere til både private og erhverv på hele Sjælland. Kan reparere ni ud af ti skader inden for 24 timer
  • Har i dag hovedkontor i Hvidovre og indleveringssteder fordelt over hele København og Sjælland samt Malmø
  • Har et specialiseret team af 20 ansatte.
  • Har været featured i en lang række medier og dagblade, herunder DR P1, Børsen og Ingeniøren.
  • Vinder af Hvidovre Kommunes erhvervspris, Nytårsraketten 2020.

Læs mere på www.gladteknik.dk

Det begyndte på kollegiet

Idéen til GladTeknik tog form mens Mathias boede på Sputnikkollegiet i Virum. På det tidspunkt havde han arbejde, hos hvad der i dag svarer til en konkurrent til GladTeknik.

“Jeg lagde mærke til, at der var ting, der kunne gøres bedre; processer, der kunne optimeres, så man kunne udbedre en computerskade endnu hurtigere.” fortæller Mathias.

Med støtte og opbakning fra sin familie og personalet på Sputnikkollegiet begyndte Mathias at tage tilløb til at starte sin egen IT-virksomhed med fokus på reparation af computere. Han arbejdede deltid på projektet, alt imens han studerede geofysik og rumvidenskab på DTU.

Mathias fik oprettet CVR-nr. og hjemmeside, lagde annoncekroner i digital markedsføring og fik indrettet et lille værksted på sit kollegieværelse.

Den allerførste kunde blev budt indenfor på kollegiet i februar 2018.

Vi tabte penge på de første mange kunder. Men når de så henviste to-tre nye kunder, fordi de var glade og tilfredse med vores service, så begyndte vi at få travlt og generere overskud. Alle de kroner og ører, der kom ind, blev brugt på at markedsføre GladTeknik yderligere.

– Mathias

Den første praktikant

Tolv dage efter den officielle åbning blev Mathias ringet op af en jobkonsulent fra Furesø Kommune, som havde fundet GladTeknik via Google.

“De havde en ung borger med nogle udfordringer, Michael hed han, og jobkonsulenten ringede for at høre, om jeg havde lyst til at tage ham ind i praktik.”

Mathias, der selv har Aspergers syndrom og en ADD-diagnose, kunne genkende sig selv i Michael.

“Det lød meget som mig selv for nogle år tilbage,” fortæller Mathias. “Jeg havde selv haft svært ved at finde en praktikplads, og jeg tænkte, det kunne være, jeg kunne gøre en forskel for Michael. Så jeg sagde ja, da Furesø Kommune ringede.”

Med Michael ombord som praktikant kunne GladTeknik reparere endnu flere computere ad gangen, og det viste sig, at der var brug for den ekstra arbejdskraft.

Kundebasen voksede, og der opstod god trafik op og ned ad trapperne til det lille kollegieværelse på første sal.

Mathias havde på det tidspunkt boet på Sputnikkollegiet i knap tre år. Han havde nydt godt af de faste rutiner, strukturer og støtten på kollegiet. Men nu var både han og hans virksomhed moden og klar til at tage endnu et skridt ind i et selvstændigt voksenliv.

Set i bakspejlet har det været skelsættende for mig at bo på Sputnikkollegiet. Jeg havde nok ikke stået, hvor jeg gør i dag, hvis ikke jeg havde fået bevilliget en plads.

Inden jeg flyttede ind, havde jeg været igennem flere depressioner og nederlag. Tiden på kollegiet gjorde, at jeg fik styr på daglige rutiner og forpligtelser og blev en del af et fællesskab med de andre beboere.

Jeg fik mere rum og overskud i dagligdagen – hvilket gav plads til, at jeg for eksempel kunne starte min egen virksomhed.

– Mathias

På billedet ovenfor ses Mathias (til højre) sammen med Michael, GladTekniks første praktikant, (i midten) og ?? (til venstre). I baggrunden ses Sputnikkollegiet Virum.

Når man finder det, man brænder for

I november 2018, otte måneder efter den officielle åbning af GladTeknik, sagde Mathias farvel til kollegiet. Han flyttede sammen med sin kæreste i et rækkehus i Hvidovre, hvoraf 14 kvm i det nye hus blev inddraget til værksted.

Mathias var nået til et sted, hvor han kunne leve af GladTeknik, og han begyndte ovenikøbet at ansætte flere folk for at kunne imødekomme den voksende efterspørgsel. Mange af de mennesker, Mathias ansatte, havde en diagnose ligesom ham selv.

Jeg ved selv, hvor stor en forskel, det har gjort for mig at blive en del af arbejdsmarkedet. Jeg var selv i en del arbejdsprøvninger og praktikker, indtil jeg fandt ud af, hvad jeg brændte for – og da jeg fandt ud af det, ændrede det totalt på mit liv.

Jeg har fundet noget, jeg har lyst til at stå op til hver morgen og lave, og jeg vil gerne bidrage til, at andre får den samme følelse. Men det kræver selvfølgelig, at man brænder for det her med computere.

– Mathias

Et arbejdsmiljø tilpasset individuelle behov

I foråret 2020 flyttede GladTeknik endnu en gang lokaler. Denne gang til erhvervslokaler på Arnold Nielsens Boulevard i Hvidovre, hvor de også holder til i dag.

Virksomheden tæller i dag 20 ansatte hvoraf ca. 80% har en diagnose, fx autisme, ADHD, skizofreni og ordblindhed. Hos GladTeknik får de mulighed for at nørde med det, de er gode til – under de rette arbejdsbetingelser.

For virksomheden har indrettet sig på en måde, der tager højde for de ansattes udfordringer.

Mange, inklusiv Mathias selv, er lydfølsomme, og det kan skabe udfordringer i forhold til koncentrationsevnen. Af den grund er der “unormalt mange” akustikplader i lokalerne for at minimere støjgener og optimere arbejdsforholdene.

Mathias gør en dyd ud af at lytte til sine medarbejderes udfordringer og skabe individuelt tilpassede rammer. Netop dét er en af årsager til, at mennesker med diagnoser blomstrer hos GladTeknik.

Når vækst og socialt ansvar går hånd i hånd

 

Det er vigtigt at have noget at stå op til hver dag. Når jeg er på arbejde, er jeg med til at gøre en forskel – både for kunderne og for medarbejderne. Det er det, der driver mig.

– Mathias

På kun tre år er Mathias og hans glade team vokset med en imponerende fart. Virksomheden reparerer i dag mellem 500 og 1.000 computere på månedsbasis og omsætter for ca. 500.000 kr. om måneden. TrustPilot siger 5,0 stjerner (ud af 5 mulige) baseret på 361 anmeldelser.

Tallene og stjernerne taler for sig selv; GladTeknik yder god og hurtig service til en konkurrencedygtig pris, hvilket resulterer i glade og tilfredse kunder samt høj vækst.

Samtidig formår virksomheden at skabe arbejdspladser for en gruppe mennesker, som ellers har svært ved at finde fodfæste på det ordinære arbejdsmarked.

De er et lyslevende eksempel på det uudnyttede potentiale, der findes blandt de to ud af tre mennesker med psykiske diagnoser, som i dag står udenfor arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet.

Der er ingen tvivl om, at andre virksomheder kan tage ved lære af det menneskesyn, som GladTeknik udspringer af. At dét, der i andre sammenhænge kan være en udfordring for den enkelte, hos GladTeknik bliver vendt til kompetencer og udviklingsmuligheder – og i sidste ende en styrke for forretningen.

Fremtidsplaner

GladTeknik har en ambition om at komme ind over flere forsikringssager. For som Mathias siger:

”Forsikringsselskaberne får rigtig mange skader ind, der skal repareres, og vi er dygtige til at reparere væskeskader og computere, der er blevet tabt. Det sker ofte i forsikringssager, at en computer erklæres totalskadet. Når det sker, er det både dyrt for forsikringsselskabet men også for forsikringstageren, fordi det gør forsikringen dyrere. Det vil vi gerne afbøde. Vi vil nemlig være dér, hvor vi ved, vi kan gøre en forskel.”