Sputnikkollegiet Frederiksberg har siden 2016 haft en løbeklub. Løbeklubben er et aktivt og socialt fællesskab, som udsprang af en tidligere beboers ønske om at komme i bedre form. Løbeklubben har deltaget i adskillige officielle løb, senest Den Grønne Halvmaraton i april 2019.​

Det startede med én beboer

Første spadestik til løbeklubben blev taget i sommeren 2016. Dengang var Casper Klein beboer på Sputnikkollegiet Frederiksberg. Han ville gerne i bedre form og talte med sin kollegiestøtte, Margrethe, om hvilken motionsform han skulle kaste sig ud i.

​Margrethe fortæller: ”På dét tidspunkt havde jeg selv været aktiv løber i 8 år. Så jeg foreslog Casper, at vi stille og roligt begyndte at løbe sammen.”

​Casper var med på ideen, selv om det var svært at komme afsted i starten: ”Det allerbedste ved motion er, når det er overstået”, siger han med et smil på læben, og tilføjer: ”for så har man god samvittighed.”

”Efter nogle måneder, hvor Margrethe og jeg havde løbet sammen, var der nogle af de andre beboere, som begyndte at løbe med. De ville også gerne i bedre form, og Margrethe var god til at få skovlen under os.”

Casper fortsætter: ”Det gjorde det nemmere, at vi løb sammen, fordi så havde man nogle folk, som forventede, at man mødte op. Nogen, man lavede aftaler med og stod til ansvar over for. Samtidig kunne vi motivere hinanden.

En del af et fællesskab

I dag tæller løbeklubben ca. 7 beboere. I begyndelsen løb de på Margrethes initiativ. Hun har været vedholdende og god til at minde de unge på, hvor og hvornår der var løbeklub.

”Men nu står de rimelig meget selv for det”, fortæller Margrethe. ”Jeg har selv været en del af Gentofte Løbeklub i et års tid, og nu er der faktisk tre af de unge, som også løber med dér.”

​Margrethe har bevidnet, hvordan de unge blomstrer i Gentofte Løbeklub: ”Her er de en del af en løbeklub, hvor de andre ikke kender til deres personlige udfordringer. De indgår i fællesskabet på lige fod med alle de andre løbere og kan tale med, når der bliver snakket om motionsløb og distancer.”

​For motionsløb – dem har løbeklubben efterhånden løbet nogle stykker af. Foruden Den Grønne Halvmaraton har de deltaget i Friløbet, BT Halvmaraton og Eremitageløbet.

​Trænede op til 10 km-løb på kun to uger

Casper selv bor ikke længere på Sputnikkollegiet, og han løber ikke ligeså ofte, som han har gjort. Men dét forhindrede ham ikke i at deltage i motionsløbet sammen med løbeklubben.

​”Min gode ven, Philip, bor på kollegiet og vi kan godt lide at konkurrere med hinanden. Nogle uger inden løbet fortalte han mig, at han var begyndt at træne op til 10 km-distancen. ’Så må jeg også hellere se at komme i gang’, tænkte jeg.”​

​Det er de færreste, der kan bryste sig af at kunne løbe 10 km uden træning. Men Casper er en af de få; han brugte nemlig bare to uger på at træne sig op til løbet og krydsede målstregen med en tid på 1 time og 10 min.

Hvem der vandt den venskabelige løbedyst? – ”Det gjorde jeg”, fortæller Casper.

Hørt ved Den Grønne Halvmaraton

Tre beboere, som alle deltog i Den Grønne Halvmaraton, fortæller her om deres erfaringer fra såvel løbeklubben som halvmaratonen.

Marco (24 år)
Har løbet siden foråret 2018​​

”Jeg begyndte at komme med i løbeklubben et stykke tid efter, jeg flyttede ind på Sputnikkollegiet. Jeg havde ikke løbetrænet før det. Nu har jeg gennemført mit første halvmaraton, og det føles rigtig godt.

​Op til halvmaratonen har vi trænet sammen to gange om ugen; den ene gang har vi løbet en tur sammen, og den anden gang har vi lavet intervaltræning.

​​Jeg nyder at være en del af løbeklubben. Udover at jeg selvfølgelig kommer i bedre form, er det et rart fællesskab at være en del af. Vi kan motivere hinanden og have det sjovt sammen, mens vi løber.”​​

​Martin (26 år)
Har løbet siden sommeren 2017​​

​​”Det her var mit første halvmaraton. Den sidste kilometer var godt nok styg; men jeg fokuserede bare på, at jeg snart ville nå målstregen.

​Jeg havde besluttet på forhånd, at jeg gerne ville gennemføre løbet uden nogle pauser – og det lykkedes. Man bliver ligesom båret frem af en stemning, når man løber så mange sammen. Det er en super fed oplevelse, og jeg har det rigtig godt lige nu. Det gode ved at være en del af løbeklubben er, at vi har det godt sammen.

– Og så er det sjovere end at løbe alene!”

​Frederik (26 år)
Har løbet siden 2010​​

​”Jeg har løbetrænet en del lige siden jeg gik på efterskole – og har også tidligere deltaget i en række forskellige motionsløb.

​Løb er for mig et afstressningsrum i en hverdag, hvor jeg både skal holde styr på at få læst til mit studie, møde op til timer osv. Det er et behageligt afbræk, hvor jeg ikke kun fysisk bruger mig selv, men også slapper af mentalt.

​Jeg løber meget for mig selv, men synes det er fedt at kunne tage del i officielle løb sammen med kollegiets løbeklub.​”

Sputnikkollegiet Frederiksberg