Sidste år modtog Sputnikkollegiet næsten 60.000 kr. i støtte fra Velliv Foreningen til et særligt projekt: et selvforståelsesforløb for vores unge beboere. Målet var at hjælpe dem med at opnå større selvstændighed, få bedre indsigt i sig selv og blive en aktiv del af fællesskabet. 

Det sidste års tid har vi derfor haft særligt fokus på mental sundhed og fællesskab gennem spændende aktiviteter som caféaftener, fællesarrangementer og selvforståelsesgrupper. Forløbet har været en stor succes og har gjort en mærkbar forskel for både beboere og personale. Derfor fortsætter vi nu indsatsen under egen finansiering.

Caféaftener med fokus på vigtige emner

Caféaftenerne har skabt rum for ny viden og refleksion om relevante emner for beboernes selvforståelse og mentale sundhed. I alt blev der afholdt 13 caféaftener med interne og eksterne oplægsholdere og 104 deltagende beboere.

Emnerne spændte bredt, men særligt caféaftener om seksualitet – herunder dating, sex, sanser, relationer, køn, seksuel orientering og kønsbekræftende handlinger – tiltrak stor interesse. Derudover blev der holdt oplæg om autisme og komorbiditet med fokus på angst. En beboer fortæller:

Det var meget fedt med det der med angst. Lærte noget nyt.
Der er mange, der slås med angsten her.

De dialogbaserede caféaftener med plads til spørgsmål og erfaringsudveksling var særligt populære. Beboerne bidrog med mange idéer til fremtidige emner:

Fællesarrangementer

Ud over caféaftenerne blev der afholdt tre fællesarrangementer.

Fællesfest på Kong Georgs Vej: 40 beboere nød en festlig dag med fokus på samvær.

Høstfest i Virum: 35 beboere deltog i fodboldturnering og fællesspisning arrangeret af beboerne. Komikeren Olav Lundgaard, der selv har autisme, leverede et show fyldt med humor og selvironi. Beboere fortæller om aftenen:

  • “Han var god og virkelig sjov. Han er lidt ligesom mig, når han laver jokes.”
  • “Der var rigtig god stemning – og vi snakkede med hinanden på tværs. (…)”

Pizzaaften med paneldebat: Oplæg ved Lucas Haagendrup (GladTeknik) og Lars Rødbro Boller (A-Team) om meningsfulde fællesskaber. Debatten skabte stor nysgerrighed og refleksion hos de unge om inklusion på arbejdsmarkedet:

Det var virkelig spændende at lytte med. (…) Gode oplæg. Der er nogen af os, der har brug for, at der kommer nogle fra arbejdsmarkedet og tilbyder input, så alle kan bidrage til samfundet.

Gruppeforløb med fokus på selvforståelse

Med udgangspunkt i Autismecenter NordBos Let’s Visualize-materiale udviklede vi et gruppeforløb for en mindre gruppe beboere på Virum Kollegiet. Forløbet fokuserede på at give de unge et rum til selvreflektion og spejling, hvor vi bl.a. talte om sanser, eksekutive funktioner, forestillingsevne og særlige styrker.

Det var vigtigt, at vi havde aftalt, at man ikke måtte sige ting videre fra gruppen, så man var tryg til at sige, det man havde lyst til. Jeg fik mere viden om mig selv, og det var rart at høre fra de andre. Det gav flere perspektiver. Vi var meget forskellige, men også ens med nogle ting. Jeg føler, at vi bondede og forstod hinanden bedre (…)

Læring fra gruppeforløbet:

  • Sammensætning af grupperne er vigtig for at skabe tryghed.
  • Få, fokuserede mødegange gør forløbet mere overskueligt.
  • Løbende sparring mellem facilitatorer styrker kvaliteten.
  • Transparens omkring, at forløbet er en læringsproces for alle deltagere.

En fælles indsats

Projektet blev koordineret af en gruppe med repræsentanter fra hvert kollegie, ledelsen og Sputnikkollegiernes socialrådgiver. Det fælles kollegieråd spillede en aktiv rolle fra starten af projektet, og de kom med input til emner og arrangementer.

Beboerne blev løbende inddraget i planlægning og evaluering, hvilket styrkede ejerskabet. På ét kollegie besluttede de unge fx, at personalet ikke skulle deltage i caféaftenerne, for at skabe et mere frit rum.

⭐️ Selvforståelsesforløbet fortsætter

Projektet har givet værdifulde erfaringer, og både beboere og personale har taget godt imod initiativerne.

På den baggrund, og med et fortsat fokus på selvforståelse, mental sundhed og fællesskab, vil Sputnikkollegiet fortsat drive både caféaftener, fællesarrangementer og selvforståelsesgrupper. Alle aktiviteter faciliteres med fundament i de unges medindflydelse gennem kollegieråd og samarbejde på tværs af kollegierne.

 

En stor tak til Velliv Foreningen for støtten til projektet.

Velliv Foreningen : Login

Måske er du også interesseret i…

Gratis webinar om selvstændighed og overgangen til voksenlivet

Sputnikkollegiet – botilbud for unge med autisme

Artikel: Fra botilbud til egen bolig – sådan ruster vi de unge